Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

%10'luk seçim barajı meselesinde ''temsilde adalet'' ve ''yönetimde istikrar'' ilkeleri karşı karşıya gelmektedir. Seçim barajının varlığı yönetimde istikrarı sağlamakta, yokluğu ise temsilde adaleti artırmaktadır. Bir ülkenin iyi yönetilmesi için bu iki ilkeden hangisine daha fazla önem verilmelidir?

sorrybitch: binbir çeşit düşünce meclisde ifade edilebilmeli
16 Şubat 2014
İstanbullu34..-: Temsilde Adalet ve Yönetimde İstikrar ikiside olmalıdır.O yüzden baraj %5 olsun orta yol :))
7 Ocak 2014
anafor: 12 Eylül anayasası falan derler ama, söz konusu baraj oldu mu, milletvekilleri azalması diye yapmadıkları kalmaz, bir gece ansızın gelebilirler, yasa çıkartabilirler!
16 Ağustos 2013 . 3 üye beğendi
sherlock: %10 bi hayli fazla. %5'e indirilsin o.
13 Ağustos 2013 . 2 üye beğendi
ibrahimpekin: %10 abartı görülebilecek bir sayı. Ben hiçbir zaman %7'nin üzerine çıkmaması kanaatindeyim barajın. Akp öncesinde %10'un yanından geçmiş mi bu baraj?
2 Ağustos 2013
ayazcem: Seçim barajını savunan bir insanın ''demokrasi'' lafı etmesi ''3 çocuğum var ama bakireyim'' cümlesine eş değerdir benim gözümde :) Seçim barajı düşürülmelidir.Akp 2002 seçimini seçim barajı olmasaydı tek başına kazanamıyordu.Sadece Akp için değil, benim oy vereceğim parti de hakkıyla kazansın veya kaybetsin.
31 Temmuz 2013 . 6 üye beğendi
dogademirci: demokratik ülkelerde seçim barajı çok düşüktür, türkiye'nin aksine.
30 Temmuz 2013 . Polemikleri Oku
gianni: Secim baraji istikrar getirmez. Bunu siyaset bilimi ve karsilastirmali siyaset calisan hicbir beyin iddia edemez zaten. %10 secim baraji 4 milyondan fazla oy demektir. Bugun dunyada nufusu 4 milyondan az olan kac ulke vardir arastirin. Dunyanin hicbir demokratik ulkesinde %10 secim baraji yoktur. Demokratik ulkeler katilimci demokrasiyi tartisirken bizim hala militarist algiyla istikrardan vs bahsetmemiz komikliktir.
30 Temmuz 2013 . Polemikleri Oku
Maxjohnroyan: Adalet kapsamında düşünürsek, evet her kesimin söyleyeceği bir söz olmalıdır. Ancak sistemsel açıdan baktığımızda TBMM'ye öyle her görüşün girmesi daha çok çatışmayı ve tartışmayı yanında getirecektir. Baraj iyidir ve böyle de kalmalıdır. Temsil hakkı X partiler üzerinden değil lokomotif partiler tarafından yerine getirilmelidir.
30 Temmuz 2013
bjk1903: Eskiden seçim barajı PKK'lıların Meclis'e girmesini engellemek için gerekliydi. Fakat PKK'lılar bunun çözümünü buldular, ayrıca Türkiye'de artık bu yönde bir endişe de kalmadı. Zira PKK, gelinen noktada gayr-î resmî olarak hükümetin siyâsî ortağıdır. Hâsılı seçim barajının işlevi kalmadı. İstikrar lâfları hikâye. Maksat; tek parti otoritesi ve istibdadı devam etsin, kendileri gibi düşünmeyenler Meclis'e girmesin.
29 Temmuz 2013 . 1 üye beğendi
drosophila: Birincisi, secim barajinin dusurulmesi yonetimde istikrari bozar diye birsey yok. Ikincisi, Turkiye 60 yildir 'istikrarli' bir sekilde 'kotu' yonetiliyor zaten. Secim barajinin temsilde adaletle ilgisi olmakla beraber yonetimde istikrarla bir ilgisi yok ve bu istikrarin negatif yonde olmasi gibi bir durum da sozkonusudur. Secim barajinin en yuksek oldugu ulkelerden biriyiz bu arada. Ne avantajini gorduk ki!
29 Temmuz 2013 . 1 üye beğendi
pırıl_pırıl: Temsilde adaleti bizleri temsil etmeyenler başta iken görmedik hiç... Şimdi akıllarına geldi bazılarının. Ama biz de unutmadık yani... Kaldı ki istikrar, ülke için herşeyden önemlidir.
29 Temmuz 2013 . Polemikleri Oku . 1 üye beğendi
berxay: Kesinlikle temsilde adalet. Akp o barajın en çok ekmeğini yiyen parti. Mesela Bdp bağımsızlarla seçime giriyor barajı geçemediği için. Akp kadar oy almasına rağmen bir milletvekili çıkarabiliyor ama Akp aynı oyla 2-3 vekil çıkarıyor. Nerde adalet nerde istikrar? Meclisteki Akp çoğunluğundan bahsetmiyorum bile. Adamlar tecavüzlerin araştırılmasını bile reddediyor. Neyse ki arada teravihe gidiyorlar da mecliste demokrasi işliyor :D
29 Temmuz 2013
sarukar: İyi, kötü, doğru veya yanlış kararlarda olsa yönetici olarak aldığın kararın sürekliliğini savunmalısın. Alacağın karar kim veya kimleri etkiliyorsa etkilenen kesimlerin en az 1/3 ünün fikri alınmalı.
28 Temmuz 2013
JohnNash: Bu ülkenin özellikle son 5 yılda bir iktidar sorunundan çok muhalifet sorunu olduğu açıkça görülmektedir. İktidara yön veren bir muhalifet anlayışı olmadığı sürece baraj hiç olmasa ne olur? Y Kuşağı denen nesil pek bilmez (okuyup araştırmayı da pek sevmez) Allah bu ülkeye koalisyon dönemini bir daha göstermesin. (1960, 1970, 1980, 1993, 1995, 1998, 2001 bunlar sadece araştırılası yıllar)
27 Temmuz 2013 . 1 üye beğendi
esrar-ii: Halk iradesinden söz edebilmek için %10'luk seçim barajı düşürülmeli en azından.
27 Temmuz 2013 . 2 üye beğendi
Cilveli: Seçim barajı antidemokratiktir. %5 veya %3 olarak belirlenmelidir.
27 Temmuz 2013 . Polemikleri Oku . 1 üye beğendi
Anketi oluşturan üye: partocar . 27 Temmuz 2013