Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Montesquieu'ya göre bir ülkenin iklimi o ülkenin yönetim şeklini belirlemelidir. Büyük ve sıcak iklimli ülkeler (Osmanlı gibi) despotizmle (tek kişinin keyfi yönetimi), orta büyüklükte ve ılıman iklimli ülkeler (İngiltere gibi) monarşiyle (tek kral ve parlamenter yönetim), küçük ve soğuk iklimli ülkeler de demokrasiyle (İsviçre gibi) yönetilmelidir. Günümüzde bu tartışma yeniden alevlenmiştir çünkü sıcak iklimli demokratik ülkelerde askeri darbeler oldukça fazlayken soğuk iklimli ülkelerde neredeyse yoktur. Bu da sıcak iklim insanlarının demokrasiyi anlayamadığı anlamına gelmektedir. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

mahinur: İngiltere, tek kral ve parlamenter yönetimi! İngiltere, İspanya gibi Avrupa'da hala krallık sistemiyle yönetilen ülkeler var! Ne ilginç değil mi? Demokraside örnek aldığımız ülkelerin yönetimi hala monarşik!
2 Eylül 2012
bjk1903: Bu genellemeye katılmıyorum. En azından tarihte yer alan ve birbirinden farklı iklimlerdeki büyük coğrafyalara uzun süre hükmeden bazı devletlerin varlığı bu görüşleri desteklemiyor. Demokrasi ise ayrı bir palavradır. Varlığına ve gerçekten tatbik edildiğine inanmıyorum. Hiçbir ülke de tam anlamıyla demokratik değildir.
15 Haziran 2012
dpd06: Aslında olayı en güzel özetleyen 3. dünya milliyetçileri olarak da anılan Wallerstein ve Frank ikilisidir. Çevre-merkez ilişkisini güzel açıklarlar ama Montesquieu bunların da öncesine ışık tutuyor gibi. Neden Avrupa bugün kapitalist? Neden kapitalizm orta asyada çıkmadı? Belki bu sorulara küçük bir açıklama, farklı bir bakış açısı getirebilir bu görüş.
15 Şubat 2012
keremo: Öncelikle galiba Pollemik.com'daki en uzun anket:) Bu Avrupa'daki gibi medeniyet düzeyi üst seviye olan ülkelerin soğuk olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.Yine Himalayalar üstünde bulunun Bhutan, Nepal gibi ülkeler demokrasiyle yönetilmiyor.Sadece bir rastlantı.
20 Haziran 2011
keremege: İlginç bir tespit, ilk okuduğunda mantıklı da gelmiyor değil ama genelleme yapmak abartı olur...
4 Ocak 2011
as1908: Bu bir tespittir. Ancak bu tespit üzerine bu sonuçları ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır. Ancak tespit doğrudur. Sıcak ülkelerde hayat daha hareketli.
29 Eylül 2010
padişah: Düşünüyorum da Montesquieu haklı galiba.En sıcak şehirlerimiz Antalya, İzmir Chp'ye, Diyarbakır, Siirt Dtp'ye oy verdi.
10 Ocak 2010
ışıl_ışıl: Çok alakasız ve basit 1 yaklaşım olmuş, katılmıyorum...
10 Ocak 2010
Held: Demokrasi dogru bir sekilde acaba hangi ülke tarafindan uygulanmaktadir? Demokrasi, yalan ve hikayeden baska bir sey degil.
8 Mayıs 2009 . 1 üye beğendi
siyahmasal: Osmanlıda demokrasi yoktu ama yine de darbe yapıldı hem de kaç kere.Rusya son derece soğuktur ve bir zamanlar büyük bir ülkeydi ama o da parçalandı demek ki bu kuram tam anlamıyla olayların nedenlerini açıklamıyor.Görüşte eksik kalan taraflar var...
7 Mayıs 2009
Dilemma: Sıcak iklimli ülkeler ekvatora yakındır, soğuk iklimli ülkeler kutuplara. Bundan ne farkı var? Uzaktan iletişim son yüzyıldır geliştiğinden birbirine yakın ülkeler birbirini örnek alıp benziyorlardı eskiden. Ve genelde birbirine yakın ülkelerin iklimleri benzer. Yüzyılın tezi değilmiş yani değil mi?
7 Mayıs 2009
umutcul: Dpd siyaset bölümünde okuyorsun,seni biraz olsun anlıyorum ama biraz da siyaset dışına çık artık. Her aklına gelen siyasi konuyu anket oluşturup servis yapıyorsun bize. Elbetteki burda siyasi konular da tartışılacak ama artık sıkmaya başladı. Senden daha güzel şeyler bekliyorum :)
5 Mayıs 2009 . Polemikleri Oku
pelinnnn: İklimlerin kişilerin, dolayısıyla da ülkelerin kişiliğini etkilediğine ben de inanıyorum. Fakat bunun sonucunda yönetim şeklinin değiştirilmesi fikri mantıklı gelmiyor.
27 Nisan 2009
Bozkurt_fb: Bazı yerler için bu geçerli ancak ben genel olarak katılmıyorum yanlış bir genelleme olmuş.
15 Nisan 2009
berxay: 1.si İsveç İngiltere'den büyük. Yorumuma gelirsem katıldığım ve katılmadığım yönleri var.
14 Nisan 2009 . Polemikleri Oku
servetcembar: Allende,Che,Castro,Chavez,Gandi,Mandela...Bunları ne yapacağız?...
13 Nisan 2009
cagri1: İklim şartlarıyla demokrasi anlayışının ne alakası olabilir ki.... bu bir anlayış meselesi.. demokrasi isteyen toplumlar ,ekvatorda da demokrasiyi ister kutuplarda da...
12 Nisan 2009
iboy54: En demokrat millet Eskimolar :)
10 Nisan 2009
pinokyo: İlginç bir yaklaşım.Ben her zamanki gibi genelleme yanlıştır efendim görüşünü savunuyorum.
8 Nisan 2009
sevgiozlemi: Biraz mantıksız geliyor bu kulağa.
7 Nisan 2009
ayazcem: Katılmıyorum...Askeri darbe diye diye halkı asker düşmanı yaptığımızı görüyorum ayrıca...Zaten darbeler geride kaldı eğer darbe var olsaydı son 6 yıl içerisinde olurdu...Askeriye artık içine Kenan Evren gibilerde almıyor.İklime gelirsek soğuk ülkeler zaten klasiktir hepsi hepsi aynıdır..Kafalarda canlanan ile bire bir....Sıcak iklim insanı biraz da ani karar verir pişman olur gerekirse aynı kararı pişman olmasına rağmen yine verir.
7 Nisan 2009
quartz: Askeri darbe fazla iken demokratik ülke kavramını kullanamayız.Anlaşılmayan noktalar olduğu bellidir, hem halk içinde hem de yönetmeye talip kimseler arasında. Vatandaşlık bilinci içinde olan, stöleri aktif ülkelerde demokrasi veya yönetim biçimine zeval getirmek isten olmaz. Bunun iklimle çok ilgisi yok bence, ama tesadüfi denk gelmiş olabilir. İklimin tropik ve sıcak yönetilme biçimine razı ol, layıkın bu gibi bişey bu. Büyükse yüzölçümü despotluk yapabilir ama osmanlı örneği olmamış şimdi.
7 Nisan 2009 . Polemikleri Oku
gamzett: Katılıyorum. Sahil bölgelerimizden ( sıcak iklimden) Chp'ye oy çıkmasına bu yüzden şaşırmıyorum.
7 Nisan 2009 . Polemikleri Oku
Tun-cem: Hiç bu açıdan düşünmemiştim.Ama bazı ülkeleri gözönüne alınca doğruluk payı da var gibi.
7 Nisan 2009
ekinox: Biz cahiliz ya da bile bile cahil bırakılmışız, demokrasiyi de gerisinden anlamışız diyemiyoruz, olayı iklime mi bağlıyoruz? Bu da güzel...
6 Nisan 2009
Ugugug: Hayır, sanırım Sovyet topraklarında ters örnekker yer yer görülmüştü buna. Ayrıca İstanbul'un da iklimi pek sıcak sayılmazdı, geçen yüzyıllarda şimdikinden çok daha soğuk bir iklimi olduğu söyleniyor.
6 Nisan 2009
Bq9: Olayı sıcak iklim soğuk iklim diye ayırmak çok saçma olur. Çünkü insanların zekaları sıcaktan yada soğuktan direk etkilenmezler. Olayı doğu - batı şeklinde ayırırsak, gelişim-sömürü şeklinde incelersek daha gerçekçi ve faydalı olur
6 Nisan 2009
ulusalci: Sıcak ülke insanları dahamı miskin oluyor, miskinlik boşvermişlikte getiriyorsa ve meydanı boş bırakıyorsa, veya kuzey ülke halkları saygı ve dürüstlükte cok mu ilerdeler. hangisi gerçeğe yakın
6 Nisan 2009 . Polemikleri Oku
egeli-prens: Olabilir. Tamamen katıldıgımı söyleyemem .Her Ülkenin gidişatını iklimsel özelliklerle bağdaştırmak dogru olmaz,Zamanla ülkeler değişime herzaman uğramıştır...
6 Nisan 2009
meşmet: Fazla basite indirgenmiş ama olabilir de...
6 Nisan 2009
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 5 Nisan 2009